Foliumzuur

Het is raadzaam om foliumzuur (vitamine B11) te gaan slikken, als je stopt met anticonceptie en zwanger wilt worden. Het is belangrijk dat je een dosis hebt opgebouwd, al voordat je zwanger wordt. Het gebruik van foliumzuur verlaagt het risico op een kindje met een open ruggetje, of een open schedeltje (neuraal buis defect).

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen. Het is voor hen niet mogelijk de gewenste hoeveelheid erbij te eten. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om dagelijks ruim 1 kilo bruine bonen of ongeveer een halve kilo spruitjes. Daarom wordt zwangere vrouwen aangeraden om de eerste 10 weken van de zwangerschap dagelijks foliumzuurtabletten 0,5 mg of multivitamines speciaal voor zwangeren te slikken. 

Vanaf 10 weken zwangerschap heeft foliumzuur geen toegevoegde waarde meer en kan je hiermee stoppen. Vrouwen die eerder een kindje met een open ruggetje of open schedeltje hebben gehad, wordt geadviseerd om 5 mg foliumzuur te slikken. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling. Een recept voor foliumzuur 5 mg kan je via de verloskundige, gynaecoloog of huisarts krijgen, foliumzuur 0,5 mg is te koop bij apotheek of drogist.