Vruchtwaterpunctie

Rond 15-16 weken van je zwangerschap kan de vruchtwaterpunctie plaatsvinden.

Deze test wordt alleen vergoed als er sprake is van een medisch risico. Bij de vruchtwaterpunctie wordt met een naald, via je buikwand, wat vruchtwater opgezogen. Het prikken is eventjes pijnlijk, het opzuigen niet. Er wordt ongeveer 15-20ml vruchtwater afgenomen, wat snel weer door je lichaam wordt aangemaakt. Na de ingreep kun je enige dagen wat last hebben van buikpijn. Het advies is dan rustig aan te doen.

De uitslag is na ongeveer 3 weken bekend. Soms is de uitslag onbetrouwbaar, omdat er te weinig vruchtwater is opgezogen. Indien dit het geval is, kun je kiezen voor een nieuwe poging.

De vruchtwaterpunctie is in principe de meeste betrouwbare test om een diagnose te stellen. Bij een vruchtwaterpunctie bestaat er een verhoogde kans op een miskraam. 1 op de 300 vrouwen die een vruchtwaterpunctie laten verrichten krijgt een miskraam. Een ander nadeel is dat de test later dan de vlokkentest in de zwangerschap plaatsvindt. Soms heb je je kindje al voelen bewegen voordat je de uitslag hebt. Ook duurt het langer voordat je de uitslag krijgt dan bij de vlokkentest.